Home    Informatie    Sponsoren    Parcours    Foto's    Uitslagen    Historie    Links    Contact

In Elspeet ligt de bakermat van de Natuurloop van Siddeburen. Daar was Jan Buitenkamp 10 jaar lang betrokken bij de organisatie van de halve marathon. Na de laatste in 1991, op de terugreis naar Siddeburen, besloten hij om te proberen dit ook in Siddeburen van de grond te krijgen. De ervaring vanuit Elspeet gaf hen het vertrouwen dat dit moest kunnen.

In overleg met de Handelsvereniging Siddeburen, enkele sponsoren en Atletiekvereniging Fivelstreek werd in 1992 de eerste Natuurloop in Siddeburen gehouden. De ‘gehele’ familie Buitenkamp en een groot aantal vrijwilligers zorgden voor een prima organisatie en voor een fraai parcours. Hier en daar wat zwaar, maar zeker zeer afwisselend en een route die haar naam waarmaakt. De eerste wedstrijd leverde een aantal van 263 deelnemers op. Een aantal wat de laatste jaren alleen maar stijgt en inmiddels schommelt rond 800 ! deelnemers. En door de ontwikkelingen rondom het Schildmeer werd de route in de loop der jaren alleen nog maar fraaier.

Op 9 april 1994 (tot 1996) werd de halve marathon opgenomen in het Loopcircuit Oost-Groningen Het parcoursrecord staat sinds 1996 op naam van Peter Visser uit Zwolle. (1.06.15) Op 1997 werd het onderdeel van het Loopcircuit Noord Groningen, in 2000 het Geove /RZG circuit en vanaf 2004 wordt de Natuurloop georganiseerd onder de vlag van Meeus Loopcircuit. Sinds 2009 wordt gelopen onder de naam Run2Day Loopcircuit. Vanaf 2011 is de stichting Loopcircuit Stad & Ommeland ontbonden en is er een vereniging tot stand gekomen met de naam, Loopcircuit Noord-Nederland. Deze vereniging telt 8 leden en zal het loopcircuit voortzetten. Sinds 2012 zijn er een aantal nieuwe sponsoren aangetrokken: Meeùs, Praes, SportsCom , Adseon en Best Westeren Hotel/Restaurant zij zorgen er voor dat deelname aan de lopen betaalbaar kan worden gehouden. Het uitgangspunt is dat de loper een loop wordt voorgeschoteld waar hij of zij met plezier aan deelneemt en terugdenkt. Belangrijk is dat de recreatieloper even goed aan zijn of haar trekken komt als de deelnemer aan de wedstrijd.

Ook streeft de organisatie er naar om ieder jaar een BN-er uit te nodigen voor het startschot. Dat is vrijwel ieder jaar gelukt en na de eerste ‘starter’, Erik Hulsebosch, kwamen o.a. Marianne Timmer, Sem Schilt (wereldkampioen K1) en Lenie in t Hart ook al naar Siddeburen. Dit jaar zal ...

Juist door de variëteit in de afstanden is er voor elke loper wat wils. Via enkele keren wat gewijzigde, kortere afstanden is er nu in de laatste jaren voor de deelnemers een keus te maken uit; 16,1 km, 10 km, 4,5 kilometer en de jeugdloop van 1 kilometer. Deze laatste start altijd een half uur voor de wedstrijd en levert steeds weer aandoenlijke, leuke ‘beelden’ op.

In 2002 werd het, voor Siddeburen en vele lopers, prachtige ‘pionierswerk’ overgenomen door Jan Venhuizen, Derk Grooten, Rolf Busscher en Jakob Hut. Van die groep is alleen Jakob Hut steeds (erg) actief gebleven. Daar kwamen om al het werk toch wat beter te kunnen verdelen Derk Doornbos en Rieks Spandauw nog bij.

Mede dankzij deze mensen, maar zeer zéker ook al die andere onmisbare vrijwilligers en de vele sponsoren, die ieder jaar toch meer weer ‘klaar staan’, wordt dit jaar al weer de 25e Natuurloop gehouden. De organisatie hoopt dat de 9e april 2016 een prachtig vervolg wordt op de 24 voorgaande jaren en tevens zal leiden tot vele deelnemers, die dan allemaal opnieuw zullen kunnen genieten van de prachtige omgeving van Siddeburen en het Schildmeer.

-  info: natuurloop@hotmail.com          gerealiseerd door: MSHdesign  -